Mana pirmā pieredze ar WordPress


screenshot
Daži no maksas pakalpojumiem

Šī raksta jēga ir īsumā iepazīstināt lasītājus ar savu pirmo personīgo pieredzi WordPress lapas izveidē. Tie, kas jau zina, kas ir WordPress un to lieto, tālāk nelasiet, lai gan varat arī izlasīt un pierakstīt papildus komentārus, padomus u.tml. Es tikai priecāšos.

Pirms pāris dienām nolēmu, ka būtu lietderīgi izveidot kaut ko līdzīgu savai mājas lapai, bet vēl precīzāk – emuāru, kurā varētu rakstīt kaut ko vairāk par sevi, saviem uzskatiem un aktualitātēm, lai varētu izteikties mazliet plašāk kā var sarakstīt vienā Twitter ierakstā (140 rakstu zīmes). Vārdu sakot, nolēmu, ka man ir vajadzīgs kaut kas līdzīgs Draugiem.lv dienasgrāmatai, bet lai šis resurss būtu pieejams arī ārpus Draugiem.lv.

Jau sen zināju emuāru izveides un vadības sistēmu WordPress un biju lasījis citu cilvēku ierakstus šajā sistēmā. Zināju arī, ka sistēma ir diezgan plaša un parocīga dažāda veida informācijas ievietošanai – manuprāt, ļoti laba alternatīva savas personīgās mājas lapas veidošanai, vēl vairāk – šī sistēma var aizstāt pat lielāku organizāciju mājas lapas. Piemēram, hokeja kluba Dinamo fanu lapa ir veidot WordPress sistēmā. Taču, ja kāds vēlēsies izveidot ko līdzīgu priekš sevis, noteikti būs jāpatērē diezgan daudz laika un arī naudiņas, jo daudzas lietas WordPress sistēmā ir par maksu, piemēram, ja negribēsiet izmantot standarta domēnu, piemēram nevis https://gatisspruds.wordpress.com/, bet gan htttp://gatisspruds.lv, nāksies šķirties no 12$/gadā, savukārt, ja gribat savam emuāram pievienot savu dizainu, vēl papildus vismaz 30$/gadā. Ja vēlēsieties atbrīvoties no WordPress reklāmām, vēl 30$/gadā, tāpat arī jāmaksā par izmantoto serveru vietu u.t.t. Kā saka, nekas jau nav par velti…

Tā nu vakar sāku veidot savu emuāru. Reģistrācija aizņēma labi ja 2 minūtes, ieskaitot reģistrācijas apstiprinājuma e-pasta saņemšanu un apstiprināšanu. Viss tik tālu viss bija vienkārši. Patīkami, ka daļa satura un pašas WordPress sistēmas ir latviešu valodā, lai gan ne visa. Taču, manuprāt, pietiekami, lai arī cilvēks ar nelielām angļu valodas zināšanām spētu orientēties. Taču manas galvenās problēmas sākās ar man patīkamas dizaina tēmas atrašanu un pielāgošanu savām vēlmēm. Kopumā WordPress piedāvā tikai 124 tēmas, kas manuprāt priekš vispasaules sistēmas ir diezgan maz pie tam tikai daļa no tām ir bezmaksas, bet daļa – maksas. Par laimi vairums tomēr ir bezmaksas. Ja kāda tēma man likās vizuāli piemērotāka, tad tai parasti bija man nepieņemami trūkumi satura izvietojumā. Diemžēl satura izvietojuma mainīšana ir visai ierobežota. Daļai tēmu ir pielāgošanas opcijas, bet daļai to nav vispār. Vārdu sakot, vai nu ņem, kāda ir, vai arī maksā un varēsi papildus (visdrīzāk) gandrīz neierobežoti pielāgot gan tēmu, gan satura izvietojumu.

Tā nu es kādas 2-3 stundas kopumā eksperimentēju ar dažādām tēmām, lai kopumā iegūtu sev kaut cik pieņemamu emuāra izskatu. Diemžēl tā arī sevis iedomāto “ideālo” izskatu + satura izvietojumu nepanācu, bet nolēmu samierināties ar to, kas ir, bet nākotnē iespējams, samaksāt par papildus funkcijām vai arī pāriet uz kādu citu sistēmu.

Resume:

  • sistēma nav slikta
  • latviešu valodas atbalsts – daļējs
  • sistēmai ir plaša funkcionalitāte un iespējas
  • taču, ja gribi to pielāgot savām vēlmēm, vajadzēs ne tikai ieguldīt laiku, bet arī patērēt naudiņu
  • bet kopumā, priekš “amatiera” vajadzībām noteikti var iztikt ar to, kas ir

Priecāšos par citu, tajā skaitā pieredzējušāku WordPress lietotāju komentāriem un varbūt arī padomiem.

2 domas par “Mana pirmā pieredze ar WordPress

  1. Man ir pozitīva pieredze ar worpdress, veidojot http://tekstiteatrim.wordpress.com/ , turklāt iztieku pagaidām ar visu , kas bez maksas. Patīk iespēja veidot kategorijas un apakškategorijas. Ļoti labi noderētu opcija tur izvedeidot detalizētas meklēšanas iespēju, jo saturs apjoms pieaug… Bet izskatās, ka to wordpress nepiedāvā (vai arī nemāku atrast)

  2. un vēl lieliski, ka var redzēt apmeklējumu statistiku, kā arī caur kādiem saitiem pie šīs lapas cilvēks noļuvis un ar kādiem atslēgvārdiem meklējis. Arī to, kurus rakstus visvairāk skatās. Un arī tas bez maksas.

Komentēt