Vai Tu gribi būt vesels un labi justies? Kusties!


Kādu laiku ikviens var sēdēt omulīgā birojā pie datora, pārvietoties ar ērtu un siltu auto, uz biroju un dzīvoklīti pacelties un nolaisties ar liftu – tas viss ir lieliski un ērti. Bet tikai līdz brīdim, kad sāk sāpēt mugura, locītavas un sāk pietrūkt spēka pat mazām kustībām vai veikala maisiņu nešanai. Šajā visā laikā vienīgi slinkums un īgnums pieņemsies spēkā. Ja gribi būt vesels un vienkārši labi justies, Tev ir jākustas – tā dabā ir iekārtots.

Kāds tam risinājums? Protams, ir lieliski, ja Tev ir vismaz divas vai trīs dienas nedēļā pa pāris stundām laika, lai ietu uz trenažieru zāli, dejām, jogām, peldēm, aerobikām u.c. tml. Ja mazāk laika, tad vienkārši dodies skriet vai pildīt mājās kādus vingrinājumus. Būs jau diezgan labi pat ar 5 minūtītēm, ja tās atradīsi katru dienu priekš elementāriem staipīšanās vai kustību vingrinājumiem, kā pietupieniem, presītēm, atspiedieniem, “plankiem” u.c. Bet bieži vien mums tam visam pietrūkst laika. Ja arī mēnesi vai divus mēs cītīgi notrenējamies, tad trešajā vai ceturtajā mēnesī mums rodas kādas citas svarīgākas lietas, kā, piemēram, jādodas atvaļinājumā, darbā kāds “saspringums”, kādas mājas lietas vai pat slimība. Un tad atkal fiziskās aktivitātes kaut kur pazūd, bieži vien uz ilgāku laiku.

Man bija līdzīgi – sāku un beidzu trenēties ik pa laikam. Bet tagad es vienkārši cenšos kustību ietvert savas dzīves norisēs. Vislabāk manā dzīvē iekļaujas braukšana ar velosipēdu uz darbu. Proti, es netērēju papildus laiku šim sportiņam, drīzāk pat laiku mazliet ietaupu, jo ar auto braukt nemaz nav ātrāk sastrēgumu laikā, kā arī ietaupu mazliet naudiņas – benzīnam, apkopēm, stāvvietām u.tml. Jā, protams, velosipēds, tā ekipējums un kāds speciāls drēbju gabals arī kaut ko maksā. Taču, ja Tev ir auto, gan jau zini, ka jebkurā dienā var kaut kas notikt vai saplīst un tēriņi ir pamatīgi, parasti – visnepiemērotākajā laikā. Tāpat arī jārēķinās ar vismaz pāris simtu tēriņiem ik mēnesi degvielai un stāvvietām.

Ir dzirdēts, ka Latvijas klimats velosipēdam galīgi nav piemērots – pa vasarām, rudeņos un pavasaros līst lietus, ziemā ir auksts, ledus un sniegs. Es braucu ar velo uz darbu jau kopš šī gada aprīļa gandrīz katru dienu un salīt gadījās visā šajā laikā – tā pamatīgi, laikam – kādas trīs reizes, bet mazliet – varbūt kādas 4 – 5 reizes. Interesanti, ka nekad visā laikā nelija agri no rīta – ap pieciem, kad parasti braucu uz darbu. Dažreiz vakarpusē lija, bet vasaras lietutiņš, kad ārā ir kaut vai 15 grādi – nemaz baigi netraucē un nesaldē. Nemaz ne tik dārgi šobrīd var nopirkt visādus “goretex” apģērbus vai vienkārši gumijas vai plēves lietus mēteļus, kas dos diezgan būtisku aizsardzību. Ir arī pieejamas tādas kā biezas zeķes, kuras jebkuriem apaviem var uzvilkt pa virsu un arī kājas būs sausas.

Arī šodien es atbraucu uz darbu ar velosipēdu. Jā, esmu mazliet patērējies un uzlicis savam velosipēdam ziemas riepas ar radzēm, kuras varat apskatīt attēlā. Šīs riepas jau lietoju trešo gadu. Lai gan iepriekšējos gados pa ziemu braucu mazāk intensīvi, tomēr braucu. Ja ārkārtīgi netrako, stabilitāte ar radžotajām riepām ir ļoti laba. Esmu dzirdējis cilvēkus sakām, ka rallija automašīnām ar radzēm uz ledus esot vēl daudz labāka saķere nekā uz asfalta ar parastām riepām. Tā kā arī ar velosipēdu, kuram uzstādītas radžotas riepas, braukt ziemā ir diezgan droši un stabili. Vai nav auksts – ja esi uzģērbis visparastāko ziemas jaku, zābaciņus, cimdus un cepurīti, tad nav, jo Tu taču kusties! 😉 Protams, vajag mazliet patērēties arī uz kādu gaismiņu priekšā un aizmugurē, kā arī ļoti vēlams lietot ķiveri, bet šie visi aksesuāri vajadzīgi arī drošai braukšanai vasarā. Vai nav karsti un nenāksies nosvīst un smirdēt visas dienas garumā – ja brauksiet mierīgi un nebūsiet pārāk saģērbušies, tad nesmirdēsiet 😉 Bez tam – ziemā, kad ir mīnusa grādi, nekad nelīst lietus, tā kā slapji arī nepaliksiet. Sniegs – nu, cik tad bieži tas snieg… Ja arī kādā dienā uznāks pavisam traks putenis, velosipēdu var atstāt kādā drošā vietā un tupināt ceļu ar sabiedrisko transportu pat bez maksas (laikam vajadzīga bija vien tehniskā pase kabatā 😉

Tā kā novēlu ikvienam atrast laiku tādai vai citādai kustībai vai vēl labāk – ietvert kustību savā dzīves ritmā tam nemaz netērējot papildus laiku – jutīsieties lieliski, būsiet veseli un pat varbūt ietaupīsiet naudiņu! 😉

Komentēt